top of page
rolverdeling Levels & Likes

Rolbeschrijving Roodkapje

Roodkapje is de heldin van dit verhaal. Haar rol is dus groot. Zij zingt 1x solo,

1x spel-scène met de kapjes, 1x spel&zang-scène met oma,

1x spel&zang-scène met Lou+kapjes, slotlied.

 

Achtergrond personage:

Roodkapje heeft jarenlang aan de andere kant van het bos gewoond.

Zij verhuist om nog dichterbij oma te kunnen wonen, zodat zij vaker bij haar langs

kan gaan. Zij komt nieuw in de klas van groep 8. Hoe zal dat zijn? Zij heeft gelukkig

wijze lessen van oma geleerd die zij meedraagt in haar hart. “Ik ken niemand, dus zij zullen mij vast wel leuk vinden”. Daarmee voelt zij zelfvertrouwen. Roodkapje heeft een talent voor zingen en dansen en houdt van de natuur, het bos en de wilde dieren. Zij leert anderen ook een belangrijke les: Wees jezelf! Luister naar elkaar, iedereen heeft een mooi en uniek verhaal. We kunnen van elkaar leren.

 

Kleding:

Roodkapje draagt natuurlijk een rode cape. Verder heeft ze ook iets van een rood pakje/ jurk en mooi gelakte rode laarsjes (?). Daarnaast heeft zij een mandje en een rugtasje voor school.

Rolbeschrijving Lou

Lou is een van de hoofdpersonages, zijn rol is dus groot. 2x zingt Lou met de wolvenroedel,1x solo, 2x spel-scène met de kapjes, 1x spel&zang-scène met Roodkapje+kapjes, zang-scène terugkeer in de roedel, slotlied.

 

Achtergrond personage:

Lou is een wolf die verstoten wordt door zijn familie/roedel. Hij voelt zich alleen in deze wolvenroedel, want niemand begrijpt zijn interesses. Hij is namelijk dol op gamen en alles wat met mobieltjes te maken heeft. De roedel is alleen maar bezig met jagen. Past hij nog in de wolvenroedel? Wat zijn z’n broers en zussen gemeen door hem zo buiten te sluiten. Hij houdt de eer aan zichzelf en vertrekt uit de roedel.

Nu moet hij voor zichzelf zorgen, overleven. En als hij hiervoor ook wat paden moet bewandelen die niet helemaal netjes zijn, dan is dat maar zo. Hij is en blijft slim en sluw als een echte wolf. Lou ontwikkelt een app “tikdance”. Kinderen kunnen hiermee wereldberoemd worden. Hij verzint een handel eromheen, waarmee hij de kinderen in zijn macht heeft. Hij wordt dus stinkend rijk. Een echte wolf in schaapskleren!

 

Kleding:

Lou draagt een schapenvel als dekmantel. Zijn wolven staart komt onder deze mantel uit. Lou heeft een dierenklauw-handschoen. Lou wordt geschminkt als wolf.

 

Rolbeschrijving Vader Wolf

Vader Wolf is een kleine rol. Hij heeft een belangrijke rol in de openingsscène (proloog) en later vraagt hij zijn zoon in een zang-scène terug in de wolvenroedel, natuurlijk is hij ook in het slotlied aanwezig.

 

Achtergrond personage:

Vader Wolf is de vader van Lou. Hij is de baas van de wolvenroedel. Zijn roedel bestaat uit ongeveer 12 wolven. Hij is al 10 jaar de baas van deze roedel. Hij is wat ouder, maar nog steeds sterk, slim en sluw als een echte wolf. Hij maakt zich zorgen om de opvolging van zijn positie. Hij ziet graag dat zijn zoon Lou dat is. Maar als hij zich zo blijft gedragen als nu, een computer-ventje die niet van jagen houdt…. dan zit er niets anders op dan te accepteren dat de roedel hem verstoot. Of als Lou zou besluiten te vertrekken uit de roedel, zal hij geen moeite doen om hem tegen te houden. Misschien leert hij zijn lesje wel als hij voor zichzelf moet zorgen. Alleen, zonder bescherming van de roedel om zich heen. Misschien wordt hij dan een echte wolf.

 

Kleding:

Vader Wolf heeft ‘n staf in z’n hand/speciale mantel als baas van de roedel. Hij wordt geschminkt als wolf.

 

Rolbeschrijving Wolvenroedel 

Er zijn ongeveer 11 wolven in de wolvenroedel. Zij hebben een relatief kleine rol. Zij zingen samen in de openingsscène (proloog). In het lied waarin de wolvenroedel aan Lou vraagt om terug te komen, hebben 3 wolven een eigen stuk zangtekst. Iedereen doet mee met het slotlied.

 

Achtergrond personages:

De wolvenroedel bestaat al sinds mensenheugenis. De roedel heeft een aanvoerder, Vader Wolf. Deze wolf is de sterkste van de roedel. Eens in de zoveel jaren wordt er een nieuwe wolf de baas van de roedel. Vader Wolf hoopt dat dit zijn zoon Lou is. De wolvenroedel denkt daar heel anders over. Zij vinden Lou een watje. Je moet jagen als wolf en dat is iets wat Lou nooit heeft gedaan. Ze proberen hem weg te jagen uit de roedel. Dat lukt en Lou vertrekt. Maar vele jaren later blijken ze Lou nodig te hebben. De toekomst van de roedel is in gevaar. Er valt weinig te jagen. Ze zullen op andere manieren aan hun eten moeten komen. En daar kunnen Lou’s digitale talenten wel eens de oplossing voor zijn.

 

Kleding: De wolvenroedel heeft wolven kleding aan. Alle wolven worden geschminkt als wolf.

 

Rolbeschrijving Kapjes (blauw, geel en groen) 

Alle kapjes (12) starten in een zang-scène samen met de juf, waarin ze duidelijk nieuwsgierig zijn naar de nieuwkomer. Er volgt een spel-scène in de klas. Een spel-scène met Roodkapje (met eigen dans op beat). Een spel/zang-scène met oma. Een spel-scène + rap, waarin de kapjes geld naar de wolf brengen. Ook bij de ontmaskering van Lou, dat blijkt een wolf in schaapskleren! Alle kapjes zingen mee in het slotlied.

 

Achtergrond personages:

De kapjes zitten al bijna 8 jaar bij elkaar in de klas. Ze kennen elkaar goed. Er zijn vriendschappen en groepjes die veel met elkaar optrekken. Als je goed doorvraagt, zullen ze vertellen dat er 3 groepen kinderen zijn: de blauwe kapjes, de gele kapjes en de groene kapjes. De blauwe kapjes kan je wel de “stoere binken” van de klas noemen, de gele kapjes zijn superlief en kijken de kat uit de boom als ze iets nieuws gaan doen en de groene kapjes zijn allemansvrienden, ze kunnen het eigenlijk wel goed vinden met iedereen, vinden ook dat iedereen gelijke kansen verdient.

 

Kleding:

De gele kapjes hebben natuurlijk gele capes, de blauwe kapjes blauwe en de groene kapjes groene.

 

Rolbeschrijving Oma

Oma heeft een relatief kleine rol, een hele grappige. Ze speelt de hoofdrol in de zang- en spel-scène met de kapjes, waarbij zij bedolven wordt onder mutsen, sokken en WC papier. Dan komt natuurlijk ook Roodkapje bij haar op bezoek. Daarnaast maakt oma met 1 zin de overgang naar het slotlied.

 

Achtergrond personage:

Oma woont haar hele leven lang al in het bos. Ze is geboren in het huisje waar zij nu nog steeds woont. Zij is dolblij met haar kleindochter, die haar zo vaak opzoekt. Zij geeft met alle liefde al haar wijze lessen door aan Roodkapje en hoopt nog lang van haar aanwezigheid te kunnen genieten.

 

Kleding: Oma draagt een bril, heeft een wandelstok, draagt een oude rok en heeft een slaapmuts.

 

Rolbeschrijving Juf/Mees

De juf/mees heeft een kleine rol. Zij speelt mee in de zang-scène in de klas, waarbij ieder zich van alles afvraagt over het nieuwe meisje dat in de klas komt. Zij speelt ook mee in de spel-scène dat Roodkapje in de klas aankomt. En zij doet mee met het slotlied. De juf kan natuurlijk net zo goed een mees zijn, dan pas je de tekst hierop aan!

 

Achtergrond personage:

De juf/mees staat al jaren voor de klas. Zij/hij heeft veel ervaring. Er is 1 ding dat hij/zij heel belangrijk vindt: “ik wil van dat hokjes-gezeur af”. Laat iedereen zichzelf zijn, en dat je niet bij dit of dat groepje hoort, dan ga je maar jezelf vergelijken en dat is doodzonde. Je hoeft je niet anders voor te doen, blijf jezelf. Je bent goed zoals je bent.

 

Kleding:

De juf is een beetje netjes en precies, maar ook een beetje modern. Je kan zelf bedenken wat haar/zijn hobby’s en talenten zijn en dan attributen hierbij zoeken en deze in de klas zetten, bv een gitaar. Zoek je zelf leuke kleding erbij?

 

Rolbeschrijving Directeur/Directrice 

De directeur/directrice heeft een kleine rol. Zij speelt mee in de zang-scène in de klas, waarbij zij de komst van Roodkapje aankondigt (1 zin). Zij ontvangt Roodkapje bij de deur (1 zin). Zij stelt Roodkapje voor in de spel-scène dat Roodkapje in de klas aankomt (5 zinnen). En zij doet mee met het slotlied. De directrice kan natuurlijk net zo goed een directeur zijn, dan pas je de tekst hier samen op aan!

 

Achtergrond personage:

De directrice is nog maar kort hoofd van de school. Zij wordt wel flink gewaardeerd, want zij weet veel kinderen aan de school te verbinden. Het is een nieuwe school en er starten elk jaar veel nieuwe kinderen. Dus ook zelfs in groep 8! Zij zet zich in voor vele buitenschoolse activiteiten, dus vindt het dansen op het schoolplein geweldig. Zij ziet hier talentontwikkeling in.

 

Kleding:

Je mag zelf bedenken wat voor directeur/directrice je bent. Ben je een net figuur of hip? Pas je kleding hierop aan.

 

Rolbeschrijving Verteller

De verteller heeft een sleutelrol. Hij is belangrijk, omdat hij ervoor zorgt dat het publiek het verhaal snapt. Hij komt dus vaak vooraf aan een scène om te vertellen wat er komt of juist na een scène om dingen nog even duidelijk te maken. Wat gebeurt er nu allemaal? De verteller kan jou dat uitleggen!

 

Achtergrond personage:

De verteller is iemand die graag op een feestje een verhaal vertelt, graag zelf over een podium loopt en durft contact te maken met het publiek. Dat betekent dat hij het publiek durft in te kijken en ook het publiek een vraag durft te stellen en dan een stilte kan laten vallen. De verteller praat duidelijk, soms zacht soms hard. Hij heeft gevoel voor timing. Het is een fantastische rol als je van een “one-man-show” houdt en je tegelijk ook echt oog hebt voor het verbinden van alle stukjes verhaal. Jij maakt dat iedereen de zaal uitloopt en zegt, “wat een goed verhaal was dat!”

 

Kleding:

Wat de verteller aan heeft? Laten we het daar maar samen over hebben. Wat vind jij?

bottom of page