top of page
rolverdeling Pinokkio - Roep de Prinsen

Rolbeschrijving Pinokkio

Pinokkio is de held van dit verhaal. Zijn rol is dus groot:

 

 • 1 spel-scène met Geppetto

 • 1x spel&zang-scène met de Blauwe Fee

 • 2x spel&zang-scène met het Volk en de Heks op de markt

 • 1x spel&zang-scène met Doornroosje en Sneeuwwitje waarbij Pinokkio het spinnewiel (fitnessding) en de appel aanprijst en zijn neus langer wordt

 • 1x spel-scène met Doornroosje en Sneeuwwitje (liggend in de doodskisten)

 • 1x spel&zang-scène waarbij Pinokkio zijn prinses Assepoester vindt en trouwt

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

Pinokkio komt letterlijk tot leven in dit verhaal. Geppetto, een timmerman, maakt hem in zijn winkel. Geppetto woont al jarenlang alleen en voelt zich een beetje eenzaam. Hij besluit daarom een levensechte houten pop te maken. Hij hoopt dat hij met deze pop samen avonturen kan beleven en geld kan verdienen. In een lied wenst hij zelfs “O, was jij maar mijn kind, o was jij maar mijn zoon”.

 

Deze wens hoort de Blauwe Fee. Die een toverstokje heeft, waarmee zij inderdaad Pinokkio tot leven wekt. Als nieuwsgierige jongen gaat hij op pad en komt hij op de markt. Daar ontmoet hij voor het eerst mensen en komt erachter dat niet iedereen zo aardig is. Hij ziet wel een paleis in de verte. Daar begint hij direct over te dromen: “Ik wil heel graag trouwen met een prinses”. Zijn vader Geppetto is natuurlijk dolblij als hij ziet dat Pinokkio kan lopen en praten als een echt mens. Maar hij heeft ook snel door dat Pinokkio ook zijn eigen droom heeft. En hij besluit hem te helpen.

 

Kleding:

Pinokkio draagt natuurlijk jongenskleding. Iets van een korte broek met een t-shirt met bretels bv. Hij heeft ook een hoedje op. En zijn neus wordt soms langer: hoe lossen jullie dat op? En… Pinokkio gaat gekleed als prins nar het paleis. Hoe ziet dat eruit? Deze uitdagingen kunnen jullie vast wel aan!

Rolbeschrijving Geppetto

Geppetto heeft een belangrijke rol: hij opent deze musical, waarbij hij werkt aan zijn houten pop en wenst dat deze ècht zijn zoon wordt. Later in het verhaal helpt hij zijn zoon met zíjn wensdroom: prins worden.

 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij Geppetto een solo lied zingt richting Pinokkio

 • 1x spel-scène, waarbij Geppetto Pinokkio helpt zich te kleden als prins (samen met de naaister)

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

Zijn naam is Geppetto. Hij is een arme man. Hij verdient weinig met zijn timmerwerk en kan nauwelijks eten voor zichzelf kopen. En toch is hij ook rijk. Op dit moment werkt hij namelijk aan een houten pop. Niet zomaar eentje. Hij maakt er touwtjes aan, zodat hij de armen en benen kan bewegen. Alsof de pop leeft. Hij geeft de pop een naam: Pinokkio.

 

Kleding:

Geppetto heeft oude timmermanskleren aan, bv een blauwe blouse met een overall. Hij draagt een brilletje en heeft veel gereedschap.

 

Rolbeschrijving Blauwe Fee

De Blauwe Fee komt in 3 scènes op het toneel. Haar rol is in deze scènes wel héél opvallend, vrolijk en cruciaal voor het verdere verloop van het verhaal. Zij is degene die Pinokkio tot leven wekt, zij is degene die de prinsessen waarschuwt voor hun lot en zij is degene die uiteindelijk Pinokkio met Assepoester trouwt en het stuk tot een “eind goed al goed” brengt, samen met het Volk.

 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij de Blauwe Fee Pinokkio tot leven wekt met een waarschuwing - “jij mag niet liegen, dan wordt je neus langer”

 • 1x spel&zang-scène, waarbij de Blauwe Fee Doornroosje en Sneeuwwitje wijst op hun lot en hoe zij deze kunnen voorkomen (ook op de markt lopend) “ik heb het je verteld”

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

De Blauwe Fee is een krachtige, opgewekte en semi-elegante dame (ze denkt elegant te zijn, maar haar stevige tret, maakt haar meer een regeltante). Ze heeft een toverstaf waarmee ze kan toveren en wensen in vervulling kan laten gaan. Ze kent de toekomst men probeert de prinsessen Doornroosje en Sneeuwwitje te wijzen op hun mogelijke ondergang: “Dan heeft je laatste uur geteld.”

 

Ze heeft tips voor de prinsessen om hun lot te voorkomen: “Als jij de tekens op de juiste tijd herkent, dan schrijf je je verhaal zoals jij het nu nog niet kent.” En de Blauwe Fee geeft als uitsmijter een waarschuwing: “Als je niet hebt opgelet, ben jij straks een skelet.” De zin: “Ik heb het je verteld” is echt haar lijfspreuk!

 

Kleding:

De Blauwe Fee draagt een plofjurk met doorzichtige stof eraan (de vleugels?). Ze heeft een toverstaf in haar hand. Misschien geven jullie haar een hoge blauwe puntmuts?

 

Rolbeschrijving Doornroosje en Sneeuwwitje

Doornroosje en Sneeuwwitje verschijnen altijd samen op het toneel. Startend met het lied met de spiegel “wie is het mooiste van het land?” Ze willen trouwen met een rijke prins. Maar hun lot zit hen achterna: de giftige appel en het spinnewiel.

 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij de prinsessen strijden om de mooiste te zijn

 • 1x spel&zang-scène, waarbij de Blauwe Fee Doornroosje en Sneeuwwitje wijst op hun lot en hoe zij deze kunnen voorkomen, maar zal dat hen lukken?

 • 1x spel&zang-scène, waarbij beide prinsessen op slag verliefd worden op de prins (Pinokkio) en hun geschenk aannemen (het spinnewiel en de giftige appel)

 • 1x dans-scène De Skeletten Dans: de prinsessen zijn echt skeletten geworden

 • 1x spel-scène, waarbij beide prinsessen wakker worden gekust door een prins

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

Doornroosje en Sneeuwwitje wonen samen met hun stiefmoeder in het paleis. Deze prinsessen zijn geen lieverdjes, erger nog: zij zijn verwend! Zij zijn altijd bezig met mooi zijn, zich verkleden en opmaken. Zij hebben allerlei bediendes, maar het meest vervelende hulpje is (in hun ogen) toch wel Assepoester. Ze vinden haar dom en lelijk. Nog dommer en lelijker dan hun stiefmoeder. En dat laten ze Assepoester weten.

 

Kleding:

De prinsessen zien er opgetut uit: paarse&blauwe jurken (?) en nagellak of al wat jullie zelf erbij verzinnen.

 

Rolbeschrijving de Heks

De heks heeft een relatief kleine rol, wel een hele sluwe en ze durft contact te maken met het publiek! Ze speelt een belangrijke rol in de zang- en spel-scènes op de markt, waarbij zij direct al de appel vergiftigt, omdat ze het nou eenmaal niet kan laten om te doen…

 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij ze zich voordoet als koopvrouw en Pinokkio wel wil leren hoe je op de markt je spullen kan verkopen

 • 1x spel-scène, waarbij ze doorheeft dat de prins geen echte prins is, Pinokkio liegt dus. Ze zorgt ervoor dat Pinokkio met een giftige appel richting het paleis loopt

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

De heks woont haar hele leven lang al in een huisje aan de rand van het dorp. Maar ze is gek op rondstruinen op de markt. Ze verzamelt tierelantijntjes en snuisterijen. Ze houdt altijd goed in de gaten of er nog nieuwe gasten in het dorp zijn, of vreemdelingen. Die kan ze namelijk snel van de wijs brengen en om haar vinger winden.

 

Kleding: De heks draagt een zwarte rok, heeft een cape over haar schouders en een pukkel op haar kin 😉

 

Rolbeschrijving Assepoester

Assepoester heeft een belangrijke rol, omdat zij de pesterijen van de prinsessen naast zich neer weet te leggen en uiteindelijk met de man van haar dromen trouwt, Pinokkio! Al is hij maar van hout, het gaat erom dat hij van haar houdt. En dat doet Pinokkio.
 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij ze de bedienden en dus ook Assepoester afsnauwen

 • 1x spel&zang-scène, waarbij Assepoester in een solo lied droomt over een man, die van haar houdt, al is hij maar van hout

 • 1x spel-scène, Assepoester ziet als eerste de skeletten in de doodskisten

 • 1x spel-scène, waarbij Assepoester Pinokkio in opdracht van de Stiefmoeder moet afvoeren, omdat de kus om een van de prinsessen wakker te kussen niet is gelukt door zijn te lange neus

 • 1x spel&zang-scène, waarbij het Volk Pinokkio en Assepoester samenbrengt: zij

worden verliefd en vervolgens getrouwd door de Blauwe Fee

 • 1x slotlied

Achtergrond personages:

Assepoester is een heel dienstbaar meisje. Ze is steeds alles aan het schoonmaken. Ze is erg ongelukkig omdat ze zo afgesnauwd wordt in het paleis. Terwijl ze zo hard werkt. Er is een oplossing: als ze trouwt, mag ze het paleis verlaten.

 

Kleding:

Dienstmeisjes-kleding en in de laatste scène natuurlijk items die horen bij “trouwen”

 

Rolbeschrijving Stiefmoeder

Stiefmoeder heeft een iets kleinere, maar een niet te onderschatten grappige en stoere rol! In de zang- en spel-scène met de spiegel krijgt zij op haar vraag wie de mooiste van het land is, steeds te horen “Nou, jij in ieder geval dus niet”.

 

Ze speelt de hoofdrol in de scènes, waarbij duidelijk wordt dat de prinsessen in skeletten zijn  veranderd. Wanneer ze op haar vraag “Spiegel, spiegel zeg mij vlug, hoe krijg ik mijn prinsessen terug?”  het antwoord krijgt, dat alleen prinsen hen wakker kunnen kussen, regelt zij dat direct door haar wachters te roepen en doet in een rap een grote AANKONDIGING.

 

 • 1x spel&zang-scène, waarbij ze tegen haar spiegel praat, zie is de mooiste

 • 1x spel&RAP-scène, waarbij ze in een heel sterke rap “Roep de prinsen” beveelt

 • 1x spel-scène, waarbij ze op een heel grappige manier opdracht geeft aan de prinsen om haar prinsessen wakker te kussen (en Pinokkio af laat voeren door Assepoester, omdat het hem niet lukt om een prinses wakker te kussen vanwege zijn te lange neus)

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

De Stiefmoeder is een dame van stand. Ze heeft een man die hard werkt en altijd van huis is. Zij heeft kort geleden het kasteel gekocht in de buurt van het dorp waar Geppetto woont. Zij heeft wat aanpassingen gedaan, zodat het een paleis-uitstraling heeft gekregen. Zij zorgt voor haar twee stiefdochters en geeft ze alles wat hun hartje begeert. Tegelijkertijd is zij erop gebrand dat zij trouwen met rijke prinsen. De meisjes moeten zich dus goed kleden en opmaken. Het liefst is zij wel zèlf de mooiste van het land.

 

Kleding:

Stiefmoeder heeft een mooie lange jurk aan, liefst statig met een sleep.

 

 

Rolbeschrijving de Spiegel

De Spiegel is een echt personage. Wel eentje met een bijzonder gave, hij weet namelijk de waarheid. Hij komt als eerste met Stiefmoeder het toneel op, maar bevestigt ook instemmend Assepoester als zij haar droom uitspreekt om te trouwen met een man die van haar houdt.

 

Wanneer de Stiefmoeder ten einde raad aan haar Spiegel vraagt hoe zij haar skeletten dochters weer terugkrijgt als echte prinsessen, geeft hij het verlossende antwoord: “Een prins moet hen wakker kussen.” Bovendien laat de Spiegel Pinokkio in de spiegel kijken, waarbij Pinokkio voor het eerst ècht zichzelf ziet en beseft, “Ik wil een gewone jongen zijn.”

 

 • 1x spel-scène, waarbij de Spiegel de vragen van Stiefmoeder beantwoordt

 • 1x spel-scène, waarbij de Spiegel Assepoester bevestigt in haar wens

 • 1x spel-scène, Spiegel geeft ‘t verlossende antwoord, waarop “Roep de prinsen” volgt

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

De Spiegel is zijn hele leven al bij De Stiefmoeder. Hij is een erfstuk van haar moeder enzovoorts, en komt misschien wel uit de middeleeuwen, uit de tijd van ridders en prinsessen.

 

Kleding:

De Spiegel heeft een strak pak aan en loopt met een heel groot frame van een spiegel rond.

 

 

Rolbeschrijving naaister Hermelien (buurvrouw van Geppetto)

Hermelien heeft een hele kleine rol. Zij is de buurvrouw van Geppetto. Zij heeft een naai-atelier en maakt kleding of repareert deze voor mensen. Zij helpt Geppetto wanneer hij haar hulp inroept als Pinokkio gekleed wil worden als prins.

 

 • 1x spel-scène, waarbij Hermelien achter de coulissen te hulp wordt gevraagd, en als een profi alle maten van Pinokkio opmeet om vervolgens zelf zijn prinsenpak te maken

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

Hermelien woont nog niet zo heel lang naast Geppetto, ze heeft nu een jaar haar naai-atelier naast de timmermanszaak van Geppetto. Het zou best wel eens wat kunnen worden tussen die twee. Zij hoopt althans van wel. Zij weet altijd zich heel geanimeerd te gedragen als Geppetto contact zoekt/ hulp vraagt. Zij weet wel kleren te maken, dus met Pinokkio als prins komt het wel goed!

Kleding:

Je mag zelf bedenken wat voor buurvrouw je bent. Ben je een beetje hippi tante met opvallende zelfgemaakte kleding of ben je een oubollige vrouw? Pas je kleding hierop aan.

 

Rolbeschrijving Bedienden en Wachters

De bedienden verschijnen vrij snel op het toneel, als de verwende Doornroosje en Sneeuwwitje voortdurend willen dat zaken direct gebeuren als zij erom vragen. Assepoester is er eentje van. Wanneer je veel bedienden hebt, kun je ervoor kiezen twee bedienden ook verderop in het stuk voor wachter te laten spelen.

 

 • 1x spel-scène, waarbij de bedienden af en aan vliegen rond de prinsessen

 • 1x spel-scène, waarbij de wachters met grote trompetten op toneel verschijnen en bedienden met allerlei materiaal meehelpen aan de beat, waarop de Stiefmoeder haar rap doet.

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage:

De bedienden zijn mensen uit het dorp en zijn blij met hun baan. Zij verdienen toch aardig wat centjes door in dit paleis te werken en doen dan ook erg hun best om hun baan te behouden.

 

Kleding:

Natuurlijk allemaal vergelijkbare kleding, overleg met elkaar; allen zwart-wit? Witte schortjes? Zwarte gilets?

 

Rolbeschrijving Prinsen

De prinsen hebben een kleine rol. Zij worden opgetrommeld door de Stiefmoeder, “Roep de prinsen!” Als prins hebben zij natuurlijk een fantastische rol te vervullen: zij mogen een prinses wakker kussen. En dat lukt ook! Ze lopen beiden blij van het toneel, met hun prinses aan de arm.

 

 • 1x spel-scène, waarbij de wachters met grote trompetten op toneel verschijnen en bedienden met allerlei materiaal meehelpen aan de beat, waarop de Stiefmoeder haar rap doet.

 • 1x slotlied

 

Achtergrond personage en kleding:

De prinsen komen van ver. Ze hebben wellicht iets van een andere culturele achtergrond. Je mag zelf verzinnen waar je als prins vandaan komt. En je past je kleding daarop aan: als je maar opvalt als prins.

Rolbeschrijving het Volk / de Skeletten

Het Volk heeft een belangrijke rol. Zodra Pinokkio op de markt komt, gebeurt er van alles op deze markt.

 

 • 2x spel&zang-scène, waarbij Pinokkio 2x op de markt komt (als arme jongen die niets weet en later als prins); de Heks loopt dan ook altijd rond te struinen

 • 1x spel&zang-scène, waarbij de Blauwe Fee Doornroosje en Sneeuwwitje probeert te waarschuwen:“ik heb het je verteld”, terwijl zij hen helpt aan een nieuwe hak

 • 1x spel&zang-scène, waarbij het Volk de prinsessen probeert te koppelen aan de prins, maar ook waarschuwt voor het spinnewiel en de appel, en wijzen op die lamge neus “Is het wel een echte prins?”

 • 1x dans-scène De Skeletten Dans: het Volk danst als skelet met de prinsessen

 • 1x spel&zang-scène, waarbij het Volk de prinsen op weg helpt om ‘n prinses te kussen

 • 1x spel&zang-scène, waarbij het Volk de Blauwe Fee helpt om Assepoester en Pinokkio bij elkaar te brengen om te trouwen.

 

Achtergrond personage:

Het Volk verkoopt om geld te verdienen haar koopwaar op de markt. Dit kan aan Pinokkio zijn, aan de Heks, aan de Blauwe Fee, Doornroosje, Sneeuwwitje: wie er ook maar langskomt, je bent een potentiële klant. Tenzij je geen geld op zak hebt, dan kan het Volk niet aan je verdienen. Dan kan je beter maar ophoepelen.

 

Kleding:

Het Volk is arm. Als kooplui hebben ze ook makkelijk zittende oude kleren aan. Als skelet hebben zij natuurlijk een skeletten-pak aan (dat met black-light kan oplichten?).

 

Rolbeschrijving Verteller

De verteller heeft een sleutelrol. Hij is belangrijk, omdat hij ervoor zorgt dat het publiek het verhaal snapt. Hij komt dus vaak vooraf aan een scène om te vertellen wat er komt of juist na een scène om dingen nog even duidelijk te maken. Wat gebeurt er nu allemaal? De verteller kan jou dat uitleggen!

 

Achtergrond personage:

De verteller is iemand die graag op een feestje een verhaal vertelt, graag zelf over een podium loopt en durft contact te maken met het publiek. Dat betekent dat hij het publiek durft in te kijken en ook het publiek een vraag durft te stellen en dan een stilte kan laten vallen. De verteller praat duidelijk, soms zacht soms hard. Hij heeft gevoel voor timing. Het is een fantastische rol als je van een “one-man-show” houdt en je tegelijk ook echt oog hebt voor het verbinden van alle stukjes verhaal. Jij maakt dat iedereen de zaal uitloopt en zegt, “wat een goed verhaal was dat!”

 

Kleding:

Wat de verteller aan heeft? Laten we het daar maar samen over hebben. Wat vind jij?

Pinokkio
Verteller
Geppetto
Heks
Blauwe fee
Hermelien
Spiegel
Stiefmoeder
Bedienden
Wachters
Skeletten
Volk
Prinsen
Assepoester
Doornroosje
Sneeuwwitje
bottom of page